MIRT verkenning OV verbinding Amsterdam – Haarlemmermeer

In Amsterdam en Haarlemmermeer groeit het aantal inwoners, bedrijven en reizigers. Tot 2040 verwachten we in de Metropool Regio Amsterdam 250.000 nieuwe woningen en 230.000 extra arbeidsplaatsen. Om te voorkomen dat we straks nog meer overvolle perrons, treinen, bussen en trams hebben doen we onderzoek naar wat er nodig is om de OV-verbinding Amsterdam-Haarlemmermeer te verbeteren.

De uitdagingen

Het Rijk en de regio werken in dit project samen om de
OV-bereikbaarheid in Amsterdam en Haarlemmermeer te verbeteren. Samen denken zij al sinds 2018 na over mogelijke oplossingen voor de
OV-uitdagingen die voor ons liggen.

Welke oplossing het ook wordt, de belangrijkste uitdagingen zijn:

  • de drukte voor reizigers bij stations Schiphol en Amsterdam Zuid verminderen;
  • de OV-bereikbaarheid van nieuwe woon- en werkplekken in de regio verbeteren;
  • met ontwikkeling van andere OV-verbindingen, de capaciteit van de Schipholspoortunnel slimmer benutten;
  • niet alleen het nationale maar ook het internationale treinverkeer laten toenemen.

Het werken aan oplossingen voor de genoemde problemen is een complex en langdurig proces. In de afgelopen jaren zijn al veel mogelijke oplossingen bestudeerd. Bij het bedenken en analyseren van alternatieven is met veel factoren rekening gehouden. Denk aan woningbouw, werkgelegenheid, groen, klimaat, ecologie, energie, toekomstbestendigheid en duurzaamheid.

meer weten?

Wil je meer weten of je aanmelden voor de nieuwsbrief, kijk dan op de nieuwe website van OV Amsterdam - Haarlemmermeer  voor meer informatie.